петък, 23 август 2013 г.

Портрет на Земята в стил “ню”



В зависимост от светлината цветът му плавно преминава от бяло към зелено и от нежно розово към ярко червено. Красотата му спира дъха и поразява със своя колорит. Цветовете и оттенъците му няма как да бъдат преброени. И именно те дават основание за името му – Цветния каньон.
Ако се погледне само големината му, той не е толкова забележителен. Дължината му е около 5 км, височината – 25-30, а ширината варира от 2 до 10 м. Това, което поразява въображението на туристите, очевидно не са размерите, а удивително красивият и необичаен релеф.
Преди милиони години земята, тресейки се в конвулсиите на силно земетресение, се пропукала и образувала каньон. Вятърът решил да стане съавтор и да се позабавлява с червения пясъчник, от който се състояли стените на дефилето, буквално влязъл в ролята на професионален скулптор, изсичайки в меките стени странни и сложни фигури. В резултат се получила удивителна картина, напомняща едновременно и на пресъхнало русло на голяма река, и на фантастичен неземен пейзаж.
Отвесните стени на каньона се редуват с полози, а широките и удобни проходи, по които може да се мине през проблеми, изведнъж се превръщат в тесни шахти, за минаването през които не всеки може да събере смелост.
Сред тази оголена земна красота можете да видите уникални форми и изображения. Синьо-зелени очи – удивителен резултат от оцветените слоеве на платото. Смята се, че докосването до очите на каньона носи късмет, но да се добереш до тях е изключително трудно.
Впечатляващо е и Креслото на Клеопатра – според легендата царицата е удостоила с вниманието си това чудо на природата. Ако се вгледате сред цветните слоеве, ще видите и динозавър – още един шедьовър, създадено от причудливата игра на водата и горещия вятър на пустинята.


Няма коментари:

Публикуване на коментар