четвъртък, 19 септември 2013 г.

Луксозен курорт и град магазин



Когато през втората половина на 19 век у знатните граждани на Валета се появява необходимост от комфортна почивка, в североизточната част на Малта, на пристанището Марсамшет, се появил шикозният курорт Слима.
Откъде се е взело това име, спорят и до днес. Според една от версиите то е съкратен вариант на Tas-Sliema, което се превежда като В параклиса на Девата на света. Според други означава покой, тишина. И действително там някога е било тихо и спокойно рибарско селце, а църквата, посветена на Дева Мария, не е една, а цели три.
Така или иначе, днес Слима е престижен жилищен район с луксозни хотели, множество кафенета, ресторанти и магазини. По тихите му улички са накацали разкошни и елегантни вили на състоятелните жители на Валета, но разбира се, и туристите не подминават този сравнително млад курорт и в пика на сезона населението на града на практика се удвоява. И не е чудно, защото бреговата линия на града се простира до съседния Сент Джулианс – главната туристическа зона на острова.
Природата се е потрудила да създаде тук удивителни условия за почивка – скалисти плажове с площадки за почиващите и гладки плоски скали, внимателно и плавно спускащи се към морето – сякаш се безпокоят за удобството и сигурността на плажуващите. На крайбрежието може да се къпете, да събирате тен, да се занимавате с гмуркане и подводен риболов, ветроходство и водни ски.
А в свободните от плажуване часове – да се разходите по красивия бряг, да посетите местните забележителности – британската кула, построена в готически стил в края на 19 век, и множеството местни църквички.
В сезона към Слима се устремяват не само любители на спокойната почивка, но и шопинг маниаци. Тук на практика има бутици на всички известни модни къщи и марки. А в двата огромни супермаркета на практика можете да купите всичко.
Какво повече може да иска един пътешественик – пълноценен отдих, красив пейзаж, исторически забележителности и богат пазар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар