петък, 27 септември 2013 г.

Една цветна столица



Хараре - столицата на Зимбабве, малка страна в Южна Африка, е основана през 1890 година и е наречена така в чест на вожда на племето шона. Днес тя е един от най-модерните и съвременни градове в страната, пълен с растителност и паркове.
Широки зелени проспекти, огромно количество градини, великолепни в сиянието си небостъргачи в съчетание с малките старинни здания поразяват въображението.
Основната забележителност на столичния град са Художествената галерия и Съвременният музей на кралица Виктория. Посещаващите тази удивителна страна трябва задължително да видят картината на Томас Байнс, на която е изобразен водопадът Виктория. Платното на известния живописец е изложено в галерията, а в Съвременния музей можете да видите пещерните рисунки на народа шона.
За да отдъхнете в Хараре, трябва да посетите парка на Роберт Макилвайн, птичите градини Ларвон, парка на лъвовете и гепардите. В огромната ботаническа градина се срещат повече от 900 вида растения, а в градините Мукависи – повече от 230 птици и огромно количество различни животни.
Красива гледка към града и околностите се открива и от хълма Копе, разположен югозападно от столицата. Националният парк с пещерата Чинхой е известен в цял свят – на едно място в него в резултат от сриването на дъното на пещерата се е образувало уникално езеро.
И за забавлението на туристите са помислили местните хора – може да избирате между посещение на нощни клубове, театри, киносалони и ресторанти. Голф  и тенис игрищата, площадките за езда няма да разочароват и любителите на активния отдих. Съвременните бутици и огромните супермаркети ще зарадват любителите на шопинга.
А ако обичате екзотиката, африканският пазар Мбаре Мусика е вашето място. Тук винаги е весело, многолюдно и шумно и ще ви предложат голям избор на дрехи, плодове, зеленчуци, билки и предмети от народните занаяти.
В столицата на Зимбабве целогодишно цъфтят различни екзотични дървета – затова неслучайно я наричат Града на цъфтящите дървета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар